Roma Dondurması

Roma dondurması denilen olayla çocukluk yılarımda İzmir'de tanıştım. Her yer Roma dondurmacısıydı.O dönemde tek Palet dondurma da Panda idi:) Neyse İtalya'da yolumuza devam ederken batı sahillerinden (Meşhur Porto Fino, Santa Margherita) geçmiş, Pizza şehrini geçmiş,  San Gimignano'ya da doğru ilerliyorduk.

"Hah en sonunda vardık" dedik. Toscana ovasının ortasında bir tepede süper bir orta çağ şehri ve kalesi... Yukarı doğru çıkmaya başladığımızda buranın San Gimignano değil de Volterra diye başka bir orta çağ köyü olduğunu anlamamız zor olmadı zira tabela da öyle yazıyordu. Hadi dedik buraya da girelim.





İyi ki de girmişiz...Koca İtalya'da Roma dondurmasını en iyi yapan , Dünya Gelato Dondurma Şampiyonun bir dükkanı da buradaymış. Ben zaten kocaman "World number 1" yazısını görünce direk daldım. Gazete küpürleri, Amcanın kupa ile fotoğrafları falan ferken, 3 top Gelato dondurmayı hüpletmeye başlamıştım.





Dondurma deyince Assos Antik Limandaki Kervansaray otelin hemen yanındaki dondurmacıyı da Türkiye'de tek geçerim. Sakızlı, Ballı bademli dondurmaları mükemmel.

***
Balkabaa der ki:
Roma dondurması başlığının altında bahsedilmesi gereğinde ısrarcı olduğum bir diğer başarılı oluşum ise Barcelona da yer alıyor. Jaume Metrosu'nun cok yakınında Calle Llibreteria daki "Gelatti Di Marco". Roma dondurmasının her şeylisini yapan bu tükkanda seçim yapma konusu insanı hayli sıkıntıya sokuyor. Mangolu, Avakadolu, Karpuzlu, nerdeyse 1000 çeşit var! Ben son dönemin trendi "Mojito"lu olan ile her daim favorim karamelliden götürüyor Mojito'yu hayli başarılı buluyorum.


Şekilde görüldüğü üzere hepimiz büyük bir hazla gelaaati lerimizi götürüyoruz. Hatta bazı arkadaşlar kendini öylesine kaybediyor ki parmaklar da beraberinde gidiyor..
Peki Roma'da ya da Barlecona'da, ve hatta Assos'ta bile değil sadece ve sadece Istanbul'daysak ne yapalım, dondurmasız mı kalalım? Çok şükür ki güzel şehrimin iki yakasında da Roma dondurması için son derece tatminkar birer adres bulunmakta. Eğer Avrupa yakasındaysanız Bebebteki Mini Dondurma doğru adrestir. Adına yakışır şekilde minicik bir tükkanda yıllaaarrdır hizmet veren Mini dondurmanın içinden meyve ceviz fıstık parçaları fışkıran malzemesi bol sütü bol dondurmaları hüpleterek Bebek'ten hisara dogru yürümek bir yaz akşamüstüsünün mutluluk dolu aktivitesidir. Bir Boğaziçili için ise güneşli bir bahar öğleden sonrası dersi kırıp Bebek'e inmek Mini Dondurmadan alınan dondurmalarla bebek arkında bezmek, özlenen bir gelenektir.

De ki karşıya geçtik, de ki Çiya'da yemek yedik, modaya doğru yürüyüşe geçtik...
O zaman mutlakki Ali Usta'ya uğrayıp "mutlu son"a ermek gerek. Sakızlı, karadutlu, karamelli, cevizli, kaymaklı, ol çeşitli, bol lezzetli, yaz kış Kadıköylü'nün tek tercihi..

Benim çektiğim fotograf bir kış aksamına ait, Ali Ustanın  popülerliğini anlatmak için Dobisko.com dan bir alıntı yapmakta fayda var:



0 yorum:

Yorum Gönder