Kapadokya / Ürgüp

Meşur kapadokya şaraplarının genel olarak sirkeden hallice olduğunu bizzat yerinde gözlemledik. Ancak odadaki vodka stoklarının tükendiği bir gece Ürgüp'ün, çevre illerin gençlerini cezbeden çılgın gece hayatını oluşturan müzikhollerinde sabaha kadar dansetmek yerine daha sakin bir akşam geçirme maksadıyla biryerlerde bir kaç kadeh şarap içmek üzere arayışa geçtik. Kapadokya'da şarap satılan bolca yer olmasına karşın içebileceğiniz pek de bir yer olmadığını anlamamız için çarşıyı kabaca bir dolanmak yeterliydi. Ancak Ürgüp'ün ara sokaklarında umutsuz ama ısrarlı araştırma ve soruşturmalarımız bizi "hem manzarası güzel hem de bir şeyler içebileceğimiz" PANAROMA KAFE' ye yönlendirdi. Mekanı bulduğumuzda sahibi Ismail Abi az önce Avustralyalı misafirlerini uğurlamış tam da dükkanı kapatmak üzereydi. Yinede bizi hemen içeri buyur etti. Menüyü elimize aldığımızda otelin açık büfesinde yediklerimiz için çoktan pişman olmuştuk. Ancak saat itibariyle İsmail abinin bize açtığı kırmızı şarabı yudumlamak, ve hoş sohbetine doymak dışında yapılabilecek bir şey yoktu. 
İsmail abi Ürgüplü, şu an restoranı olan evde doğup büyümüş. Birkaç yıl önce evin üst katını ve Ürgüp'e tepeden bakan geniş terasını restorana çevirmiş. Hayli zayıf Kapadokya mutfağına meydan okuyan zengin menüsündeki ev yapımı lezzetleri, her bir ziyaretçisine gösterdiğine kuşku olmayan özel ilgi ve neşesi ile bu lezzetlere ve bu misafirperverliğe hayran ağırlıklı yabancı misafirler edinmiş, trip advisor, lonely planet, petit fute de harika yorumlarlar ve çok yüksek puanlarla tavsiye edilmiş.
Ahşap ve bölgeye özgü taş doku, salaş ama doğal ve sıcak atmosferi pekiştirmiş.
İsmail abi terasa da kök boyayla Kapadokya'yı ve bizim gibi mutlu ziyaretçilerini anlatan bir duvar resmi çizdirmiş. Soğuk yüzünden terasta oturamıyor ama resmin önünde hatıra fotoğrafımızı çektirmeyi ihmal etmiyoruz.

Panorama Kafe'yi, bir gün tekrar bölgeye tekrar gidilmesini gerektirecek yegane sebep ve Ürgüp'teki altın adres olarak bu bloga not ediyor, lezzetlerini de bir bir tadıp yazacağımız günleri iple çekiyoruz.

Kültür gezilerinin en klasiği...Güzel yurdumun mutlak görülesi tarih ve coğrafya harmanı incisi. 
Gel görki bir tur şirketi eşliğinde gidilmesi kuvvetle muhtemel, gözleri bayram ettiren bu yolculukta midelerin hüsrana uğraması kaçınılması zor bir hadise. Sadece o tur şirketinin Istanbul'dan kaldırdığı 13 otobüsten birindeyseniz, ve bölge sınırlarına girer girmez her bir şirketin de bir o kadar otobüsle akın ettiğini fatkettiyseniz durumun rehavetini anlar ve yemek stoklarının tükenmekte ve pek tabi servis kalitesinin deniz seviyesine inmekte olduğunu üzülerek öngörebilirsiniz. Zira bu kadar insanı sığdırıp 1 saat içinde doyurabileceğiniz tesis bir otobüs mola tesisinden çok da farklı olamayacaktır. Ancak sorun sadece bunla sınırlı değildir. Anadolu'nun göbeğinde medeniyetlere beşik olmuş bu topraklarda yemek kültürünün izleri vardıysa da gün gelmiş tarih olmuş anlaşılan. Gidebileceğiniz en iyi restoranlardan biri muhtemelen Avanos bölgesindeki Uranos Sarıkaya restoran olacaktır. Bir kayanın içine oyulmuş yıldız şeklinde bir ana salonu bulunan 350 kişi kapasiteli restoranda otantik bir hava hakim onda kuşku yok. Yıldızın göbeğinden yükselen kanun solo da atmosferi kuvvetlendiriyor.

15 TL lik fiks menü içerisinde sırayla çorba, kuru fasülye ve şef aşçının masaya özel şovuyla sunulan yöresel yemek çömlek kebabı, tatlı ya da meyve seçenekleri mevcut; oldukça geniş ve uzun günün ortasında enerjinizi yerine getirecek bir seçki. Lezzetli mercümek çorbasının ve pastırmalı kuru fasülyenin sorunu soğuk olmaları. Bu daha hızlı höpürdetebilmemiz için bir taktik de olabilir tabi. 
 Hemen ardından aşçı amca masanın başına gelip kırıyor çömleği vakit kaybetmeden. 
 Çömlek kebabı bol patlıcanlı ve patatesli, az etli; yanında beyaz pilavla tabakta şık, ağızda lezzetli, midede doyurucu bir etki yaratıyor. Tatlı seçenekleği baklava meyve seçeneği portakal:) Çaylarsa şirketten değil ekstradan... 
Uranos Sarıkaya çok güzel olacakmış ama olamamış bir restoran olarak bu blogda yerini alıyor..